18.11.2018 14:02 2 Kwt/UM Gdynia

Naukowcy z Gdyni odkryli nowy superfood

Fot. Konrad Dydziński/UM Gdynia

Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia udowodnili, że sok z aronii zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom skuteczniej niż lampka czerwonego wina.

Okazuje się, że aronia jest jednym z najbogatszych w związki aktywne owoców na świecie, a dzięki zawartym w niej polifenolom ma działanie przeciwnowotworowe. Aronia zapobiega również chorobom układu krążenia.

Naukowcy zauważyli, że polifenole w największym stężeniu występują w skórce owoców. Dzięki nowoczesnej technologii możliwe jest uzyskanie tego związku także w soku.

Naukowcy przebadali pod kątem zawartości polifenoli pięć różnych gatunków win ze średniej półki cenowej. Testy wykazały, że sok z aronii bije na głowę konkurenta w postaci wina – informuje UM Gdynia.

Wytwarzany sok w najbliższym czasie zostanie wprowadzony na rynek.

Jest to nowa kategoria żywności bioaktywnej, której jeszcze nie znajdujemy w sklepach. Jednak jeśli, mimo wyższej ceny, konsumenci ją zaakceptują, to dzięki bioaktywnemu pożywieniu pochodzenia roślinnego będą znacznie zdrowsi i wydłużą swój wiek – mówi **Arkadiusz Trefon **z firmy Vianat.

Badania przeprowadzono w ramach projektu InnovaBio Pomorze, którego celem jest realizacja badań rozwojowych dla firm. W skład grup badawczych wchodzą uczniowie I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni oraz Międzyuczelnianego Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...