24.12.2013 12:40 0

Wigilijne ucztowanie, czyli 12 specjalnych potraw

Wigilia to czas dla rodziny. Wspólnie zasiadamy do wieczerzy. Na stole czeka 12 tradycyjnych potraw oraz opłatek.

Dania, jakie pojawiają się na wigilijnej kolacji nie wszędzie są takie same. Wpływ na menu ma region oraz rodzinne tradycje. Pomyślność przez kolejny rok zapewni skosztowanie wszystkich potraw. Do 2003 roku obowiązywały wyłącznie dania bezmięsne. Aktualnie prawo kościoła zezwala na jedzenie mięsa w Wigilię, jednak niewiele rodzin zmięło swoje przyzwyczajenia. Na polskich stołach cały czas dominują ryby.

12 wigilijnych dań:

  1. Barszcz z uszkami,
  2. Karp w galarecie,
  3. Kapusta z grochem,
  4. Pierogi z kapustą i grzybami,
  5. Śledzie w oleju,
  6. Zupa grzybowa,
  7. Kluski z makiem, cukrem i miodem,
  8. Ryba po grecku,
  9. Kompot z suszonych owoców,
  10. Sałatka śledziowa,
  11. Makowiec,
  12. Kutia.

Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...