16.04.2022 08:29 5 WH

Tradycyjna święconka, czyli błogosławieństwo pokarmów

Fot. Daniel Zaputowicz/TTM archiwum

To, co pojawi się na wielkanocnym stole, najpierw powinno być pobłogosławione - mówi tradycja. Dlatego w Wielką Sobotę następuje poświęcenie przez kapłana świątecznych potraw, które wierni gromadzą w koszyczku.

W sobotę (3 kwietnia) obchodzi się trzeci dzień Triduum Paschalnego - ostatni dzień przed Wielkanocą.

Wielka Sobota większości katolików kojarzy z błogosławieństwem pokarmów w koszyczku. Obrzęd święcenia pokarmów w Polsce znany jest od końca XIII wieku. Na Kaszubach pojawił się dopiero po drugiej wojnie światowej.

W wielkanocnym koszyczku powinniśmy umieścić jajka - symbol nowego życie oraz cukrowy lub czekoladowy baranek - symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Ponadto święcimy sól kuchenną (ochrona przed zepsuciem), chleb (dobrobyt), wędliny (szczęście), chrzan i pieprz (siła) oraz świąteczne ciasta. Przygotowaną święconkę zanosimy do kościoła, gdzie zostanie pobłogosławiona przez kapłana.

Wielkanocne śniadanie rozpoczniemy spożywać od święconki. Popularnym zwyczajem jest dzielenie się poświęconym jajkiem.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...