06.10.2019 08:32 1 raz/nadesłane

Rodzinnie zrobili sałatki ‘na szóstkę’

mat.pras

W ramach piątej edycji innowacji pedagogicznej "Rodzic na 6" w Szkole Podstawowej nr 6 w Rumi odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Wychowanie przez gotowanie". Tematem przewodnim były pomidory oraz owoce.

Rodzice wraz z dziećmi mieli możliwość przygotować koktajl bananowo-karobowy na mleku bez laktozy. Niespodzianką był kolor koktajlu - dzieci mogły wybrać dla siebie dowolny kolor. Pan Michał Turek do tego użył w 100-procentach naturalnych barwników.

Uczestnicy warsztatów mieli możliwość rozsmakować się w owocowej bombie witaminowej doprawionej odrobiną miodu, którą sami przygotowali.

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw samodzielnie wykonały sałatkę z kilku gatunków pomidorów i mozzarelli. Przy tej okazji "mali kucharze" poznali wygląd, smak i zapach składników użytych do jej wykonania.

Sałatki były bardzo smaczne.

mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras mat.pras

Zajęcia poprowadził Michał Turek z Fundacji Plaster, który zdradził uczestnikom sekrety kulinarne - czym jest proszek karobowy, skąd pochodzą pomidory, jak prawidłowo trzymać nóż, kiedy ananas jest dojrzały i czym jest młotkowany pieprz. Uczestnicy mogli także sami przekonać się o tym, że wspólne przygotowanie sałatek owocowej i pomidorowej może być wspaniałą przygodą zacieśniającą relacje rodzinne.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...