10.03.2014 09:55 0

Gotuj z Nadmorski24: Krokiety z pieczarkami

Zapiekany naleśnik z farszem, czyli krokiet jest świetnym dodatkiem do zup, ale można go podać również jako przekąskę. Krokiety można przygotowywać na wiele sposobów, my przedstawiamy przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i z boczkiem!

Składniki na 12-16 naleśników:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona lub świeży boczek
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  1. Składniki na naleśniki wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni.

  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy oczyszczone o pokrojone pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Kiedy odparuje z patelni sok, które puściły pieczarki dodajemy pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
  2. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy w kopertę. Przed podaniem każdego krokieta obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i podsmażamy na oleju.

SMACZNEGO!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...