27.02.2014 11:08 0

Gotuj z Nadmorski24: Faworki błyskawiczne

Przepisów na faworki jest wiele, metod wykonania również. My przedstawiamy wam najprostszy i najszybszy, tak aby jeszcze dziś zdążyć z przygotowaniem. Pamiętajmy, żeby faworki były wystarczająco słodkie i pulchne. Dobre ciasto powinno z łatwością rozciągać się w naszych dłoniach. Zobaczmy jak wygląda przepis przesłany przez naszą czytelniczkę - Zdzisławę z Choczewa.

FAWORKI BŁYSKAWICZNE /PORCJA NA 0,8 kg/

Składniki:

  • Mąka pszenna 34 dag / 2 szklanki/
  • Cukier 5 g / ½ łyżeczki /
  • Cukier puder 15 dag / ¾ szklanki / do posypania faworków
  • Jaja / żółtka / 4 szt.
  • Śmietana gęsta 18 dag/ ¾ szklanki /
  • Spirytus / ocet / 1 dag / 1 łyżeczka /
  • Sól do smaku
  • Tłuszcz do smażenia / smalec olej / 50 dag

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na pierogi. Ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem, rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o wymiarach 2x7 cm, naciąć w środku i przewijać. Smażyć w tłuszczu z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjąć odsączyć, posypać cukrem pudrem.

Kolejne etapy przygotowywanie faworków:


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...