06.09.2013 16:03 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Tarta cebulowa

Nie przejmujemy się porą roku i tym, że za oknem naprawdę ciepło... Warto przecież wykorzystać do czegoś pyszną i aromatyczną cebulę, która rośnie w przydomowym ogódku. Dziś proponujemy pyszną tartę cebulową.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko,
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. pół kg cebuli
  • masło do podsmażenia cebuli
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko i jedno białko (te, które zostało po przygotowaniu ciasta)
  • 150 g żółtego sera,
  • do smaku: sól, pieprz i ostra papryka
  • do dekoracji szczypiorek

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą i elastyczną masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

W tym czasie przegotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją ok. 5 min i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Kładziemy cebulę i zalewamy roztrzepanym ze śmietaną jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na górę trzemy ser i posypujemy delikatnie ostrą zmieloną papryką.

Wstawiamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 25-30 min.

Smacznego

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Domowej Bogini.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...