23.04.2013 10:28 0

Pięć złotych medali dla wejherowian

Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech z Wejherowa zdobyli 5 złotych medali oraz jeden srebrny medal na międzynarodowych zawodach Melounovy Šampionàt 2013.

Carving, czyli fantazyjne rzeźbienie w owocach i warzywach, zbiera w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników. Osób zajmujących się tą tajską sztuką jest już w naszym kraju bardzo dużo, nie tylko w gronie kucharzy. Każdego roku odbywają się również ogólnopolskie zawody, by wyłonić tych najlepszych z najlepszych. Do grona najlepszych carverów w Polsce bez wątpienia należą Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech. Panowie po wygraniu wszystkich ogólnopolskich zawodów carvingowych postanowili swoje umiejętności skonfrontować z zawodnikami na konkursie międzynarodowym. Udział w zawodach zakończył się wielkim sukcesem i spektakularnym zwycięstwem Polaków.

Tegoroczne mistrzostwa odbywały się w ramach Gastro Hradec Cup. Dnia 18 kwietnia 2013 do Czech zjechało 168 zawodników z Europy: carverów, kucharzy i cukierników. Polskę reprezentowali Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski. Obaj panowie w zeszłym roku udanie zadebiutowali na międzynarodowej arenie, zdobywając brązowe medale na Olimpiadzie Kulinarnej w niemieckim Erfurcie.

Podczas zawodów w czeskim Hradec Králové Polacy musieli zmierzyć się z nie lada przeciwnikami. W gronie zawodników znaleźli się m.in. brązowi oraz srebrni medaliści wspomnianej już olimpiady kulinarnej IKA 2012, a także uczestnicy ostatnich Mistrzostw Europy, które odbyły się w 2011 w niemieckim Lipsku. Studiując osiągnięcia poszczególnych zawodników, faworytką była Czeszka Eliška Vostalová, brązowa i srebrna medalistka IKA 2012, laureatka czwartego miejsca w łącznej klasyfikacji ostatnich Mistrzostw Europy no i zwyciężczyni Melounovego Šampionàtu w roku poprzednim.

Polacy startowali we wszystkich możliwych kategoriach związanych z carvingiem. Było ich trzy. W kategorii Z-1 zawodnicy przedstawiali pracę na wybrany przez siebie temat. Pracę tę zawodnicy przywozili gotową, a na ekspozycję mieli dwie godziny. Dobór surowców był całkowicie dowolny.

Panowie z CARVING-GNIECH TEAM zaprezentowali pracę zatytułowaną: Praca kucharza pod czujnym okiem szefa kuchni. W specjalnie zbudowanym boksie Paweł i Grzegorz zaprezentowali rzeźby kucharzy oraz świnki, a także płaskorzeźbę na melonie i arbuza, na którym skórka była podcięta w taki sposób, aby utworzyć podobizny obu panów.

  • Na początku chciałem wyrzeźbić po prostu kucharzy, ale jako że my też jesteśmy kucharzami, w pewnym momencie doszliśmy do wniosku, że wyrzeźbimy nasze podobizny - mówi Sztenderski.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...