23.03.2013 10:59 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Plince po kaszubsku

**Placki uwielbia chyba każdy! A w wydaniu, które przesłała nam Pani Beata, czyli z borówką z kaszubskich lasów i łezką śmietany smakują jeszcze lepiej! Małe placki ziemniaczane będą nie lada gratką dla smakoszy tego typu specjałów, zwłaszcza dla dzieci. **

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1-2 łyżeczki cukier trzcinowy 

Na wierzch:

  • borówka zebrana w kaszubskich lasach
  • cukier puder

Obieramy ziemniaki, następnie myjemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane miksujemy w robocie bądź trzemy tradycyjnie za pomocą tarki.

Do takiej masy dodajemy jajko, mąkę i cukier trzcinowy. Całość mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się dostatecznie nagrzeje. Następnie kładziemy małe placuszki i smażymy je z dwóch stron na złocisty kolor.

Tak przygotowane odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z kaszubską borówką, cukrem pudrem i gęstą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.

SMACZNEGO


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...