29.05.2020 15:06 0 Mat. red.

Co daje filiżanka 'małej czarnej'?

Mat. pras. CN EXPERYMENT

Jeśli nie jest jeszcze dla Was za późno na kawę, to chwytajcie filiżankę i posłuchajcie, co o "małej czarnej" opowiada Ewelina z Centrum Nauki EXPERYMENT! Edukatorka z CNE wzięła pod lupę pobudzające działanie kofeiny i dokładnie przeanalizowaliśmy jej wpływ na organizm.

Aby kawa wyszła smakowita i aromatyczna, powinna być w precyzyjny sposób przygotowana, a wcześniej – idealnie uprażona. Z badania przeprowadzonego w 2014 roku wynika, że najłatwiej jest poznać idealne parametry prażenia kawy po… dźwięku!

Kiedy prażymy ziarna, poddajemy je działaniu wysokiej temperatury. Wewnątrz ziaren wzrasta ciśnienie, a zawarta w nich woda „chce uciec” na zewnątrz. Towarzyszy temu specyficzny odgłos. Gdy prażymy wiele ziaren naraz, proces ten wydaje dźwięki nieco podobne do przygotowywania popcornu. Naukowcy ustalili, jak dokładnie powinien brzmieć proces prażenia idealnej kawy. To się nazywa dźwiękowa precyzja!

Chcecie dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do kolejnego odcinka serii #zdalnyexperyment, który jest dostępny na naszym profilu facebookowym pod tym linkiem.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...