04.11.2014 13:59 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Zapiekanka makaronowa

Nie masz pomysłu na przepyszny obiad? Dzisiaj Pani Zdzisława z Choczewa przedstawia nam przepis na zapiekankę makaronową z piersią kurczaka.

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki (dałam kokardki)   
  • 60 dag filetów z kurczaka  
  • 25 dag pieczarek 
  • 20 dag tartego  żółtego sera 
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 jajka 
  • 50 ml śmietany 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Na 1 łyżce oliwy doprowadzamy do zeszkliwienia posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy mięso, smażymy 3-4 min. Dorzucamy pieczarki, dusimy do odparowania prawie całego płynu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Makaron mieszamy z mięsem i pieczarkami, przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posypujemy serem. Zapiekamy 20 min w temp. 200 st. C.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...