11.01.2013 10:51 0

Wegetariańskie danie w dniu wegetarian

Wegetarianie dziś mają swój dzień. Ogólnopolskie święto ma zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych oraz uświadomić zalety diety wegetariańskiej. Czy faktycznie życie bez mięsa jest dłuższe i zdrowsze?

Zdaniem wegetarian, niezdrowy tryb życia, oparty na mięsnej diecie, prowadzić może do poważnych chorób, jak nadciśnienie czy miażdżyca. Wyeliminowanie z codziennego menu wszelkich odmian mięsa oraz przy bardziej restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu – także jaj i nabiału, pozwala zachować zdrowie i proporcjonalną sylwetkę. A zmiany diety często jest niezbędna przy różnych przewlekłych chorobach.

  • Od 6 lat nie jadam tłuszczu zwierzęcego. Do zmiany nawyków żywieniowych zmusiła mnie sytuacja rodzinna oraz lektura specjalistycznych książek. Teraz jem wszystko co lubię, w dowolnych ilościach i nie tyje. Nie brakuje mi mięsa, bo można je zastąpić na wiele sposobów - mówi Piotr Tylski, który zrezygnował z mięsa i mleka.

Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone. Jedni uznają to za bezzasadne fanaberie, inni chętnie dołączają do grona „bezmięsnych”. Dietetycy przestrzegają jednak przed samodzielnym wymyślaniem jadłospisu wegetariańskiego. Posiłek powinien dostarczyć tyle samo składników odżywczych, a przy braku mięsa, nietrudno o niedobór żelaza. Najlepiej skontaktować się ze specjalistą, który przygotuje plan dla nowicjusza.

  • Młode osoby, które ulegają modzie na niejedzenie mięsa, nie powinny samodzielnie kompletować sobie posiłków. Często bowiem kończy się to jedzeniem mało odżywczych "zapychaczy", jak np. pierogi ruskie. Jadłospis musi być zbilansowany, zwłaszcza w przypadku wegetarian. Jednak nie wykluczam, że osoby, które bardzo interesują się zasadami żywienia, bez szkody dla swojego ciała, przygotują właściwie menu - zaznacza Dominika Stefankiewicz, Dietetyk Medyczny z Akademii Skutecznej Diety.

Szacuje się, że w Polsce jest około 2 milionów wegetarian. Liczba ta od kilku lat rośnie, jednak jak mówi Dominika Stefankiewicz można zauważyć również tendencję odwrotną - wegetarianie wracają do mięsa. Wpływ na to ma otoczenie, zmiana światopoglądu oraz... wzrost masy ciała.

  • Po pierwsze regularne posiłki. Objadanie się wieczorem nawet bezmięsnymi zamiennikami prowadzić może do tycia. Dieta wegetariańska musi zawierać wysokobiałkowe produkty pochodzenia roślinnego, jak fasola czy soja. Zasada jest taka sama jak w każdej innej diecie - trzeba dbać o jakość potraw i pamiętać o wartościach odżywczych - dodaje Dominika Stefankiewicz.

Rezygnacja z mięsa to poważna decyzja, zwłaszcza w polskich realiach, gdzie w kuchni dominują kotlety i tłuszcze zwierzęce. Zdaniem Piotra Tylskiego mając wiedzę na temat szkodliwości produktów pochodzenia zwierzęcego, bez problemu pożegnamy się z takimi jedzeniem. A z okazji Dnia Wegetarian można wypróbować jeden ze sprawdzonych przepisów, np. curry ziemniaczano-kalafiorowe.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 kalafior,
  • 1 cebula,
  • 1,5 szklanki wody
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kminki
  • 1 ½ łyżeczki kurkumy

Posiekaną cebulę gotować aż będzie miękka. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę połączyć z cebulą. Następnie dodać kalafior i wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...