22.08.2014 19:02 0

Trujący czy jadalny, czyli dylemat grzybiarza

Wybierasz się na grzyby? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak można odróżnić trujące od jadalnych oraz gdzie szukać pomocy.

Przypadki zatrucia grzybami zdarzają się co roku. Konsekwencje są dramatyczne – przeszczep wątroby, kalectwo, a nawet śmierć. Warto zatem zapoznać się z vademecum grzybiarza, zwłaszcza początkującego. Po pierwsze między bajki należy włożyć powielane przez lata przekonania, że na jadalnych grzybach żerują czerwie i ślimaki. Znana jest również metoda sprawdzenia grzybów podczas gotowania. Jeśli nie sczernieje cebula, srebrna łyżka lub stalowy nóż wcale nie musimy mieć pewności, że zebraliśmy grzyby jadalne.

Spożycie trującego grzyba wywołuje spustoszenie w ludzkim, orgazmie. Niektóre substancje prowadzą do uszkodzenia wątroby, nerek i innych narządów miąższowych, inne wypływają na układ nerwowy lub wywołują zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Na wagę złota liczy się czas od momentu zatrucia do udzielna pomocy lekarskiej. Odtrutek na substancję znajdujące się w grzybach nie ma. Można jedynie ogrzewać chorego ciepłymi butelkami.

Muchomora wiosennego i jadowitego można rozpoznać po białych blaszkach. Podobne do nich pieczarki w zależności od okresu wegetacji zmieniają barwę blaszki. Może być ona biała, różowa, brązowa, a nawet czarna. Ponadto u podstawy nogi muchomorów dojrzeć można bulwiaste zgrubienie. Jednak te cechy dostrzeżemy, jeśli grzyby zbierać będzie w odpowiedni sposób, czyli wykręcając grzyba z trzonem ze ziemi.

Już średniej wielości muchomor zwiera śmiertelną dawkę trucizny. Pierwsze objawy pojawiają się nagle, ale nie wcześniej niż 12 godzin po zjedzeniu grzybowej potrawy. W krótkim czasie organizm ulega odwodnieniu przez silne wymioty i krwistą biegunkę. Występują też ostre bóle brzucha. Chwilowa poprawa kończy się śpiączką w piątym dniu po zatruciu. Kompletne wyniszczenie wątroby i nerek prowadzi do śmierci.

W Polsce trujące okazy charakteryzują się blaszką na dolnej stronie kapelusza. Nie każde jednak sinieją po przekrojeniu oraz mają piekący smak, jak np. muchomor sromotnikowy. Potrawy z grzybów należy przygotowywać najpóźniej dzień po zebraniu. Pamiętajmy o tych zasadach, a unikniemy poważnych kłopotów.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...