03.01.2018 15:03 1 redakcja/Jacek Majcherek

Gotuj z Nadmorski24.pl: Pierogi z gęsiną

fot. Jacek Majcherek

Pierogi z gęsiną są propozycją wykorzystania resztek rosołowych. Przepis wysłany został nam przez Jacka Majcherka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce i zarazem mieszkańca Bolszewa.

Ciasto (na około 30 sztuk)

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450
  • 80 gramów masła
  • 0,4 litra mleka
  • szczypta soli


Farsz

  • 200 g mięsa z gęsiej nogi
  • 50 g marchwi
  • 20 g cebuli
  • 20 g masła
  • 1 jajko


Wykonanie farszu

Gęś należy opalić z piór, zalać wodą i gotować z warzywami do miękkości. Gdy będzie miękka wyjmujemy ją, oczyszczamy z kości i mielimy wraz z warzywami, dodajemy jajko, następnie zagniatamy. Formujemy małe kulki po ok 15 g.


Wykonanie ciasta

Mleko, masło, sól gotujemy w garnku, a gdy będzie wrzące zalewamy mąkę. Szybko ją mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki. Składniki zagniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy, kroimy koła, wykładamy farsz i lepimy pierogi.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...