Wiadomości

Gotuj z Nadmorski24.pl: Pierogi z gęsiną

2018-01-03 15:03 redakcja/Jacek Majcherek
Gotuj z Nadmorski24.pl: Pierogi z gęsiną
fot. Jacek Majcherek

Pierogi z gęsiną są propozycją wykorzystania resztek rosołowych. Przepis wysłany został nam przez Jacka Majcherka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce i zarazem mieszkańca Bolszewa.

Ciasto (na około 30 sztuk)

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450
  • 80 gramów masła
  • 0,4 litra mleka
  • szczypta soli


Farsz

  • 200 g mięsa z gęsiej nogi
  • 50 g marchwi
  • 20 g cebuli
  • 20 g masła
  • 1 jajko


Wykonanie farszu

Gęś należy opalić z piór, zalać wodą i gotować z warzywami do miękkości. Gdy będzie miękka wyjmujemy ją, oczyszczamy z kości i mielimy wraz z warzywami, dodajemy jajko, następnie zagniatamy. Formujemy małe kulki po ok 15 g.


Wykonanie ciasta

Mleko, masło, sól gotujemy w garnku, a gdy będzie wrzące zalewamy mąkę. Szybko ją mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki. Składniki zagniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy, kroimy koła, wykładamy farsz i lepimy pierogi.

redakcja/Jacek Majcherek

skomentuj

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.

komentarze (1)

Gość 2018.01.03 22:38
Oceń:

Dziękuję za przepis akurat uczę się robić pierogi

Komentarze publikowane na portalu Nadmorski24.pl są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Program Telewizyjny
opublikuj swój tekst!

Lubisz pisać i masz coś ciekawego do powiedzenia?
W Portalu nadmorski24 możesz opublikować własny artykuł.

napisz do nas

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z "Polityką Prywatności". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na Twoim urządzeniu końcowym. [x] AKCEPTUJ