24.04.2015 15:16 0

Na tegorocznej Bursztynówce królował ajerkoniak

Zakończyła się IV edycja konkursu Bursztynówka, odbywającego się na Zamku w Krokowej. Wybrano najlepszy produkt kulinarny i rękodzielniczy oraz najaktywniejszą organizację pozarządową. W tegorocznym konkursie udział wzięło 40 uczestników. W kategorii kulinariów zwyciężył ajerkoniak Katarzyny Zacharewicz ze Słajszewa, w kategorii Rękodzieła pierwsze miejsce zajęła Emilia Baran z Żarnowca za grafikę „Żarnowiecczi Jezoro”, natomiast w kategorii organizacje pozarządowe najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wielskich z Kierzkowa.

Nowością był motyw przewodni w konkursie kulinarnym. Jury oceniało produkty w szeroko pojętej kategorii „JAJKO”, czyli potrawy zawierające jajo w swoim składzie.

  • W tym roku ogłosiliśmy ten konkurs przed świętami, dlatego hasłem przewodnim było jajko. Z tego, co widać na gali mamy smaczne jajka w przeróżnych formach. W rękodziele są witraże i bardzo dużo obrazów – informuje Michał Słowik, prezes stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Bursztynowy Pasaż.

  • Jajko to bardzo wdzięczny temat. To podstawa, z której można zrobić bardzo dużo rzeczy - zaznacza Halina Łuc, uczestniczka Bursztynówki z gminy Choczewo.

Głównymi celami konkursu są m.in. promocja lokalnych produktów kulinarnych i rękodzielnictwa oraz wyróżnienie najaktywniejszych NGO z obszaru Lokalnej Grupy Działania.

  • Inicjatywa jest rewelacyjna z tego względu, że komasuje tutaj nie tylko artystów, ale kucharzy i organizacje pozarządowe – mówi Jacek Gorzawski, uczestnik Bursztynówki.

Konkurs organizowała Lokalna Grupa Działania Bursztynowy Pasaż.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...