17.10.2014 10:37 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Tarta cebulowa z bekonem

Tarta to najbardziej wszechstronne ciasto. Można ją podawać z serem, truskawkami, mięsem, budyniem, czyli w wielu kombinacjach na słodko jak i na ostro. My polecamy dziś tartę z aromatyczną cebulą i bekonem.

Składniki:

Ciasto:

  • mąka 200 g
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 100 ml wody

Farsz:

  • ok. pół kg cebuli
  • 100 g bekonu
  • 100 ml mleka
  • masło do podsmażenia cebuli
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko i jedno białko
  • do smaku: sól, pieprz i ostra papryka

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i masłem. Wszystko razem ugniatamy. Następnie mieszamy drożdże z wodą i dodajemy do kruszonki i ugniatamy masę. Ugniecione ciasto odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po włożeniu ciasta do formy nakłuwamy je widelcem i zabieramy się za przygotowywanie farszu.

W pierwszym etapie kroimy w kostkę bekon i podsmażamy go tak żeby się zarumienił. Cebulę kroimy w plasterki i również podpiekamy na patelni. Śmietanę mieszamy z mlekiem i jajkami, przyprawiamy ją solą i pieprzem.

Farsz układamy na cieście i zalewamy masą śmietanową. Następnie tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika (220°C) i pieczemy 35 minut.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...