15.12.2017 14:31 1 Redakcja/Jacek Majcherek

Gotuj z Nadmorski24.pl: Regionalny śledź marynowany

Źródło: archiwum prywatne Jacka Majcherka

Przygotowanie marynowanych śledzi nie jest trudne. Możemy wykonać je na tysiące różnych sposobów i zawsze smakują wyśmienicie. Przedstawiamy przepis wysłany przez Jacka Majcherka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce i zarazem mieszkańca Bolszewa.

Śledź marynowany

Składniki

  • 2 kg świeżego śledzia (cały lub patroszony)

  • 0,5 kg soli morskiej peklowej


Zalewa octowa numer jeden

  • 1,5–2 litrów wody

  • 150 ml octu 10%

  • 5 g ziela angielskiego

  • 5 g liścia laurowego

  • Sól, cukier do smaku


Zalewa octowa numer dwa

  • 1,5–2 litry wody

  • 100 ml octu 10%

  • 20 ml octu jabłkowego

  • 25 g miodu lipowego

  • 20 g cukru

  • 20 g soli

  • 5 g ziela angielskiego

  • 5 g liścia laurowego

  • 150 g cebuli w plasterkach

  • 100 g marchwi w plasterkach


Przygotowanie

Śledzie oczyszczamy, myjemy, zasypujemy solą morską i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie ryby wypłukujemy (aż woda nie będzie słona) i osuszamy. Gotujemy zalewę numer jeden i ją studzimy – zalewa musi być zimna. Zalewamy nią śledzie i zostawiamy w lodówce na minimum tydzień.

Po upływie tygodnia zalewę wylewamy, a śledzie pokrywamy zalewą numer dwa, postępując w identyczny sposób. Po około pięciu dniach śledzie będą gotowe do zjedzenia. Im dłużej będą w zalewie, tym będą lepsze w smaku.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...