29.04.2017 15:03 0 Redakcja

Sezon na grilla uważamy za otwarty!

.pixabay.com

Majówka rozpoczyna sezon na świeżym powietrzu. Większość szykuje się już do pierwszego w 2017 roku grilla. Kaloryczny, ale pyszny, powoli staje się polską tradycją.

Wszechobecny zapach pieczonej kiełbaski oznajmia, że sezon właśnie się rozpoczął. Koszt takiej imprezy do wysokich nie należy, dlatego chętnie organizujemy spotkania z przyjaciółmi.

Od Gdańska, aż po Zakopane jak tylko Polska długa i szeroka, każdy z nas z nastaniem ciepłych dni marzy o grillu w towarzystwie znajomych i rodziny. Zaabsorbowani przygotowywaniem przysmaków na ruszcie zapominamy o bardzo ważnej kwestii.

Nie zastanawiamy się co zrobić, by przyrządzane przez nas dania były nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Nieumiejętne przygotowanie tych potraw może źle skończyć się dla naszego organizmu, doprowadzić do jego zatrucia.

Jedna, pyszna kiełbaska z grilla dostarcza nam 240 kcal, karkówka – 400 kcal. Do tego gazowane napoje, alkohol i przekąski. Łatwo zatem sprawić, by na naszym talerzy znalazła się bomba kaloryczna. Pamiętajmy, że dzienna dawka energetyczna w przypadku kobiet wynosi 2400 kcal. Mężczyźni nie powinni natomiast w ciągu dnia przekraczać 3000 kcal.

Nie oznacza to, że na majówce powinniśmy wszystkiego sobie odmawiać. Z grilla wybierajmy chude mięso, ryby i warzywa. Do tego długie spacery, jazda na rowerze i gry zespołowe, a przez kilka dni wolnego naładujemy baterie do wakacyjnego urlopu.

Kilka zasad zdrowego grillowania:

  • Po pierwsze zwróć uwagę na rozpałkę. Te sztuczne mogą być rakotwórcze. Lepiej zatem do rozpałki zastosować chociażby zwykły papier. Będzie to rozwiązanie bardziej czasochłonne, aczkolwiek zdrowsze dla naszego organizmu.

  • Pamiętaj, aby stosować specjalne tacki do pieczenia. Tłuszcz, który spada na ogień powoduje, że z węgla wydostają się trujące cząsteczki, które szybko przywierają do mięsa. Może okazać się to zgubne, gdyż ogólnie przyjętym jest, że wówczas takowa kiełbaska smakuje o wiele lepiej. Trzecią zasadą jest zaprzestanie spożywania mocno przypieczonych potraw. Takie mięso jest szkodliwe dla zdrowia do tego stopnia, że może przyczynić się do powstania raka.

  • Kolejną bardzo ważną sprawą jest zwrócenie uwagi czy spożywane przez nas mięso nie jest stosunkowo surowe. Jest to druga strona medalu po tym jak musimy uważać, żeby mięso nie było zbyt spieczone. Może to bowiem doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

  • Ostatnią, ale jakże ważną zasadą jest nie kupowanie gotowych marynat oraz przypraw do grilla. Zawierają bowiem bardzo dużą ilość soli oraz innych ulepszaczy smaku, które nie zawsze są stworzone z naturalnych składników. Lepiej zaufać swoim ziołom, które są o wiele bardziej aromatyczne i zdrowsze.

Tak więc urządzając grilla nie zapomnijmy o zdrowiu własnym oraz zdrowiu naszych znajomych i rodziny. Tych kilka zasad pozwoli nam się cieszyć magicznymi chwilami na świeżym powietrzu oraz uchroni nas od nieprzyjemnych skutków nieprawidłowego piknikowania. Tak więc wszyscy cieszmy się wspólnym grillowaniem!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...