15.04.2016 14:02 0 Redakcja / mat. prasowe

Jastarnicy wygrali Regionalną Bitwę Kulinarną

źródło fot. facebook Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Hel

W Helu odbyła się III Regionalna Bitwa Kulinarna. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali członkowie oddziałów ZKP ze Strzelna, Żukowa i Jastarni. Na najwyższym podium stanęli Jastarnicy i to oni będą gospodarzami przyszłorocznej imprezy.

Podczas tegorocznej edycji zmagań, zadaniem uczestników było przygotowanie trzech potraw, dokładnie według podanego przepisu.

Każda z trzech trzyosobowych drużyn musiała przygotować w 99 minut: kaszubską zupę rybną po helsku, śledzia z pulkami oraz drożdżówkę. Wszyscy uczestnicy otrzymali produkty niezbędne do przygotowania i udekorowania potraw.

  • Na gości imprezy czekały stoły uginające się pod ciężarem jedzenia, a do tego posłuchać było też można muzyki w wykonaniu zespołu folklorystycznego. Imprezę prowadził Rafał Potrykus. Podczas III Regionalnej Bitwy Kulinarnej na najwyższym podium stanęli Jastarnicy i to oni będą gospodarzami przyszłorocznej imprezy - informuje na swojej stronie Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.

Jury, w którego skład weszli zdobywcy ubiegłorocznego tytułu Arcymistrza - członkowie Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Hel, oceniało smak, zgodność przygotowania potrawy z podanym przepisem oraz estetykę podania. Najlepsza drużyna uzyskała tytuł Arcymistrza Kulinarnego ZKP.

Warto wspomnieć, że Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie jest również inicjatorem realizowanego przez Twoją Telewizją Morską programu kulinarnego „Kaszuby od kuchni”.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...