13.10.2014 18:02 0

Na katar się nie umiera… Czy przejmować się przeziębieniem?

Mat.prasowe

Istnieją w ponad 200-tu odsłonach, atakują błonę śluzową nosa i gardła, w krótkim czasie sieją spustoszenie w naszym organizmie, powodują ogólną apatię i zmęczenie. Czy przeziębienie wywołane wirusami jest niebezpieczne?

Nadeszła jesień a wraz z nią wiele wirusów i bakterii, które wszystkimi możliwymi sposobami atakują nasz organizm. Kiedy dopada nas uporczywy katar, ból głowy, kaszel i podwyższona temperatura to znak, że dopadło nas przeziębienie. Dlaczego co roku atakuje nas ta choroba?

Od kataru się zaczyna

Z przeziębieniem spotkał się każdy, jednak nie wszyscy wiedzą w jaki sposób atakuje nasz organizm. Główną przyczyną zachorowań jest osłabienie odporności, co sprawia, że nasz organizm jest bardziej skłonny na działanie różnego rodzaju wirusów. Przeziębienie zwykle zaczyna się drapaniem w gardle i nosie. Dlaczego tak się dzieje? Osłabienie organizmu wykorzystują szkodliwe mikroorganizmy, które bardzo szybko przenikają do komórek nabłonka śluzówki nosa oraz gardła. Początkowo drobnoustroje namnażają się w komórkach grudek chłonnych, aby następnie zaatakować komórki nabłonka urzęsionego wyściełającego drogi oddechowe. Wirusy przeziębienia i grypy najlepiej funkcjonują w temperaturze 33–34 stopni Celsjusza, która występuje w ludzkich przewodach nosowych, dlatego też katar często jest pierwszym objawem przeziębienia.

Powikłania przeziębienia i grypy

Wiele osób utożsamia grypę ze „zwykłym przeziębieniem” bagatelizując jej objawy. Odróżnienie tych dwóch chorób jest niezwykle ważne, ponieważ mogą być one powodem wielu zupełnie różnych chorób. Przeziębienie z reguły nie jest groźne dla naszego organizmu i najczęściej mija bez poważnych następstw. Grypa natomiast może doprowadzić do poważnych konsekwencji tj. zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, zapalenia zatok, zapalenia ucha oraz rzadziej występującego zapalenia mięśnia sercowego oraz zapalenia opon mózgowo rdzeniowych. Choć przeziębienie najczęściej mija bez groźnych konsekwencji to jednak zdarzają się przypadki powikłań tj. zapalenie zatok obocznych nosa i ostre zapalenie ucha środkowego. Jak odróżnić te dwie choroby? Przeziębienie atakuje powoli i łagodnie, zawsze występuje katar, a temperatura ciała jest nieznacznie podwyższona. Grypa z kolei przychodzi nagle i błyskawicznie, towarzyszy jej dodatkowo wysoka gorączka powyżej 39 stopni Celsjusza.

Z wizytą u lekarza

Mając obajwy przeziębienia lub grypy każdy z nas zadaje sobie pytanie: iść do lekarza czy pozostać w domu? Po czym rozpoznać, że musimy zwrócić się do specjalisty? Zdaniem lekarzy nie należy bagatelizować niektórych symptomów przeziębienia tj. wysokiej gorączki utrzymującej się przez kilka dni, kaszlu, silnego i nieustępującego bólu głowy, trudności w oddychaniu, nasilającego się bólu gardła. Po zauważeniu takich objawów należy niezwłocznie udać się do specjalisty. Konieczność wizyty u lekarza pojawia się również w przypadku nieustępujących symptomów przeziębienia przez ponad 10 dni lub nasilających się po 4-5 dniach choroby. Osoby chorujące na grypę powinny zwracać większą uwagę na swój stan zdrowia, gdyż powikłania tej choroby często są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Konieczność wizyty u specjalisty występuje wtedy, gdy wysoka gorączka i inne ostre objawy grypy utrzymują się dłużej niż 3 dni, gorączka pojawia się ponownie po kilku dniach przerwy, a stan chorego uległ istotnemu pogorszeniu.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Na katar się nie umiera, ale lepiej zwalczyć go u podstaw, gdyż może być on pierwszym objawem poważnego przeziębienia lub grypy. W tym przypadku warto zadbać o swoją odporność, która jest swoistą tarczą obronną dla różnego rodzaju wirusów i bakterii. W jaki sposób zmniejszyć podatność na atak chorób wywoływanych wirusami? Zdaniem wielu lekarzy spożywanie produktów zawierających witaminę C zwiększa naszą odporność na zarażenie się wirusami grypy lub przeziębienia. Wskazane jest zatem urozmaicanie codziennej diety w produkty zawierające duże ilości witaminy C, która wchodzi w skład owoców cytrusowych, zwłaszcza kiwi, czarnej porzeczki, truskawki oraz warzyw zielonolistnych tj. natki pietruszki czy też sałaty. W doborze odpowiednich składników naszej diety należy zwrócić uwagę na rolę rutyny, która nasila oczekiwany efekt i przedłuża aktywność witaminy C. Warto również zadbać o właściwą suplementację, która w odpowiedni sposób zadba o naszą odporność.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...