14.08.2016 10:00 0 Redakcja

Pomaganie może być również... smaczne!

fot. Pixabay.com

Dania „dobre na bank” to nowa pozycja w menu trójmiejskich restauracji. Klienci wybierając potrawy z takim przypisem, wspierają potrzebujących z regionu. Wkrótce „dania dobre na bank” mogą się pojawić także w Wejherowie i Pucku.

W ramach przedsięwzięcia powstaje sieć lokali gastronomicznych, które umieściły w swojej ofercie dania oznaczone hasłem „dobre na bank”, przeznaczając tym samym część dochodu z ich sprzedaży na rzecz organizacji.

  • Jest to inicjatywa, która ma pomóc Bankowi Żywności w realizacji swojej misji. Z jednej strony jest to zapobieganie marnowaniu żywności, a z drugiej pomoc osobom najuboższym, które tę żywność od nas otrzymują - wyjaśnia Anna Kobiela – Kanaan, dyrektor Banku Żywności w Trójmieście. - Akcja ma także charakter edukacyjny, bo w ten sposób pomagamy wszyscy – dodaje.

Pierwsze lokale, które uczestniczą w przedsięwzięciu „Bank dobrych miejsc” organizowanym przez Trójmiejski Bank Żywności, zlokalizowane są we Wrzeszczu. Wkrótce inicjatywa ma się rozszerzyć na całe Trójmiasto, a także na powiaty wejherowski i pucki.

  • Chcemy, aby inicjatywa objęła cały teren naszego działania, bo oprócz Trójmiasta obsługujemy również cały powiat pucki i wejherowski. Dlatego myślę, że kolejne nasze działania rozprzestrzenią się także po tamtejszych miastach i mniejszych miejscowościach. Najprawdopodobniej stanie się to jesienią – podsumowuje Anna Kobiela – Kanaan.

„Bank dobrych miejsc” to pierwsza tego typu akcja w Polsce.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...