Smakosze regionalnych piw tłumnie przybyli do Pucka. Powód? W minioną sobotę (4 lipca) odbyło się uroczyste otwarcie „BroBaru”, czyli miejsca w którym codziennie można skosztować wyrobów Browaru Spółdzielczego. Wydarzenie stanowiło gratkę dla miłośników trunku oraz podziękowanie dla lokalnej społeczności, która przyczyniła się do powstania pierwszej takiej warzelni w Polsce i szóstej na świecie.
Otwarcie punktu okazało się sporym sukcesem. Już po dwóch godzinach zostały wyprzedane wszystkie piwa butelkowane. Klienci mogli więc skosztować trunku jedynie na miejscu, ale jak zapowiadają właściciele, wkrótce podaż znacznie się zwiększy, a wraz z nią otworzą się nowe możliwości.
Obecnie Browar Spółdzielczy warzy cztery gatunki piwa, które zostały niejednokrotnie sprawdzone przez polskich blogerów oraz szerokie grono smakoszy, między innymi podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka. Recenzje są pozytywne.
Podczas otwarcia, pracownicy warzelni oprowadzali przybyłych po obiekcie, tłumacząc dość skomplikowany proces przygotowywania piwa, przypominając obecnym, że spory udział w tworzeniu trunku mają osoby niepełnosprawne intelektualnie.
„BroBar”, mieszczący się przy warzelni Browaru Spółdzielczego na ulicy Helskiej w Pucku, otwarty jest codziennie od godziny 16:00 do 22:00.
Więcej o samej inicjatywie i browarze pisaliśmy TUTAJ.