06.07.2015 10:40 0

Pucki browar sprzedaje swoje wyroby

Smakosze regionalnych piw tłumnie przybyli do Pucka. Powód? W minioną sobotę (4 lipca) odbyło się uroczyste otwarcie „BroBaru”, czyli miejsca w którym codziennie można skosztować wyrobów Browaru Spółdzielczego. Wydarzenie stanowiło gratkę dla miłośników trunku oraz podziękowanie dla lokalnej społeczności, która przyczyniła się do powstania pierwszej takiej warzelni w Polsce i szóstej na świecie.

  • Sam browar już istniał, bo premiera pierwszego piwa odbyła się w czerwcu, teraz otwieramy po prostu nasz punkt letni, który mieści się przy naszej siedzibie, przy ulicy Helskiej – mówi Agnieszka Dejna, Spółdzielnia Socjalna Dalba.

Otwarcie punktu okazało się sporym sukcesem. Już po dwóch godzinach zostały wyprzedane wszystkie piwa butelkowane. Klienci mogli więc skosztować trunku jedynie na miejscu, ale jak zapowiadają właściciele, wkrótce podaż znacznie się zwiększy, a wraz z nią otworzą się nowe możliwości.

  • Chcielibyśmy, żeby wszyscy chętni mogli spróbować naszego piwa. W kegach mamy dużą dostępność – zachęca Agnieszka Dejna. - Jesteśmy też w trakcie rozmów z hurtowniami z całej Polski. Obecnie piwo jest już dostępne w Trójmieście, niedługo będzie w puckich restauracjach i całym Półwyspie Helskim, a docelowo w sklepach z całej Polski – dodaje.

Obecnie Browar Spółdzielczy warzy cztery gatunki piwa, które zostały niejednokrotnie sprawdzone przez polskich blogerów oraz szerokie grono smakoszy, między innymi podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka. Recenzje są pozytywne.

Podczas otwarcia, pracownicy warzelni oprowadzali przybyłych po obiekcie, tłumacząc dość skomplikowany proces przygotowywania piwa, przypominając obecnym, że spory udział w tworzeniu trunku mają osoby niepełnosprawne intelektualnie.

  • Bardzo pozytywnie oceniam tę inicjatywę. Między innymi właśnie dlatego tutaj jestem. Przyszedłem na pierwszą próbę smaku, ale z pewnością nie będzie ona ostatnia – mówi Jarosław. - Teraz browary regionalne i rzemieślnicze na nowo rozkwitają, każdy browar robi to inaczej, dzięki temu każde piwo też inaczej smakuje, i o to właśnie chodzi – dodaje.

„BroBar”, mieszczący się przy warzelni Browaru Spółdzielczego na ulicy Helskiej w Pucku, otwarty jest codziennie od godziny 16:00 do 22:00.

Więcej o samej inicjatywie i browarze pisaliśmy TUTAJ.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...