Wiadomości

Kilka pytań o witaminę C

2014-10-27 09:14
Kilka pytań o witaminę C
mat.prasowe

Kwas askorbinowy, zwany witaminą C to organiczny związek chemiczny, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, stanowiąc jeden z istotnych składników naszej diety. Witaminę C można znaleźć w warzywach i owocach oraz w aptekach. Pełni ona istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, począwszy do odporności, a skończywszy nad dobrym stanem naszej skóry.

Dlaczego witamina C jest ważna?

Witamina C ma istotny wpływ na prawidłowe działanie naszego organizmu. Jest aktywnym antyoksydantem, przez co całościowo wspomaga układ odpornościowy organizmu, aktywując działanie komórek. Wykorzystuje się w walce z przeziębieniem, infekcjami oraz ogólnym osłabieniem organizmu. Dzięki likwidacji wolnych rodników (odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek i zaburzenia metabolizmu) wpływa na ogólną ochronę i prawidłowy stan organizmu.

Witamina C bierze również udział w licznych procesach metabolicznych oraz odpowiedzialna jest za syntezę kolagenu, czyli białka stanowiącego główny składnik naszych ścięgien. Spożywanie witaminy C wpływa na poprawę kondycji naszej skóry oraz dobrą kondycję naszych naczyń krwionośnych. Witamina C to także skuteczny przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia się skóry. Substancja ta blokuje powstawanie wolnych rodników, a co więcej obniża wysoki poziom cholesterolu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Witamina C w ludzkim organizmie wchłania się głównie w dwunastnicy i jelicie cienkim, a następnie gromadzona jest w wątrobie, mózgu oraz trzustce. Z kolei jej nadmiar wydalany jest z moczem, gdyż jest ona substancją rozpuszczalną w wodzie.

Gdzie szukać witaminy C?

W związku z tym, że witamina C nie jest produkowana przez organizm, musi być przyjmowana w pokarmach. Aby zapewnić prawidłowe działanie organizmu potrzebujemy około 80 mg witaminy C dziennie. Przy odpowiedniej, zróżnicowanej diecie bez problemu jesteśmy sobie w stanie zapewnić sobie tę ilość witaminy.

Witaminę C można dostarczyć organizmowi jedząc świeże warzywa i owoce, w których jest jej najwięcej. Dużo mniej natomiast znajdziemy jej w warzywach ugotowanych, zwiędniętych, czy poddanym po działanie niskich temperatur, lub pozostawionym na dłużej na działanie światła i zanieczyszczeń. Witaminę znajdziemy przede wszystkim w owocach dzikiej róży (100 g  zawiera 1800 mg); czarnej porzeczki (100 gram zawiera około 180 mg); natce pietruszki (100 g zawiera około 150 mg); w papryce, zwłaszcza tej czerwonej (100 gram miąższu zawiera aż 140 mg), chrzanie (100g/około 110 mg), brukselce (100 g/około 94 mg) i szpinaku (100 g/około 64 mg) oraz w mniej popularnych owocach rokitnika, czy derenia. Witamina C obecna jest również w brokułach i pomidorach. Jej wysoka zawartość obecna jest w owocach cytrusowych (pomarańczach, cytrynach i grejpfrutach) ale mimo wszystko jest nieporównywalnie niższa niż obecność witaminy C w warzywach. Współcześnie syntetyczna witamina C produkowana jest masowo i jest sprzedawana w aptekach.

Co może wywołać niedobór Witaminy C?

Niedobór witaminy C w organizmie może wywołać wiele licznych chorób, pośród których najpoważniejszą jest szkorbut, znany jako „choroba marynarzy”. Jest to schorzenie związane z długim brakiem witaminy C w organizmie (około 70 dni), więc współcześnie nie należy do najpopularniejszych schorzeń ze względu na stały dostęp do wartościowego i bogatego w witaminy pożywienia. Nadal jednak brak, lub niedobór witaminy C może stanowić zagrożenie. Jej brak zdecydowanie opóźnia gojenie się ran, zrastanie się kości oraz powoduje pogorszenie stanu naczyń krwionośnych. To natomiast bezpośrednio prowadzi do pojawienia się krwotoków, krwawienia z dziąseł i sińców, które utrzymują się przez długi czas. Niedobór kwasu askorbinowego prowadzi również do zmniejszenia odporności na infekcje oraz powoduje ogólne osłabienie organizmu powiązane bezpośrednio z wyczerpaniem i zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, a nawet schorzeń żołądka i zapaleniem błony śluzowej. Warto, pamiętać, aby witaminy C nie spożywać jej za dużych ilości, gdyż nadmiar danej witaminy w organizmie nigdy nie jest wskazany.

Jaka jest rola witaminy C w leczeniu?

Istotna rola witaminy C przy przeziębieniu, wynika przede wszystkim z faktu, że kwas askorbinowy jest bardzo istotny przy prawidłowym działaniu systemu immunologicznego. Spożywanie posiłków bogatych w witaminę C zmniejsza objawy przeziębienia i zabezpiecza organizm przez kolejnymi. Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób w podeszłym wieku, uzależnionych od nikotyny, stosujących antykoncepcję oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.

skomentuj

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.

Komentarze publikowane na portalu Nadmorski24.pl są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Program Telewizyjny
opublikuj swój tekst!

Lubisz pisać i masz coś ciekawego do powiedzenia?
W Portalu nadmorski24 możesz opublikować własny artykuł.

napisz do nas

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z "Polityką Prywatności". Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na Twoim urządzeniu końcowym. [x] AKCEPTUJ