17.04.2014 14:42 0

Wejherowianie znów najlepsi w carvingu

3 kwietnia 2014 w Centrum Kongresowym Aldis w czeskim mieście Hradec Kralove odbyły się 19 Międzynarodowe Mistrzostwa Czech Kucharzy, Cukierników oraz wszelkich miłośników nowoczesnej i tradycyjnej gastronomi. Jak co roku w ramach Mistrzostw odbyły się zawody Gastro Hradec Carving Cup.

Polskę reprezentowała drużyna CARVING-ART w składzie Paulina Dowgiewicz, Grzegorz Gniech oraz Paweł Sztenderski. Oprócz konkurencji drużynowej, odbywała się również konkurencja life carving w której startowali obaj panowie.

Prace zespołowe zgodnie z regulaminem drużyny przygotowywały wcześniej i przywoziły na zawody już gotowe. Czas na ekspozycję wynosił dwie godziny.

Polska drużyna przygotowała pracę pt: "Taniec kwiatów w towarzystwie muzyki". Były postacie grające na instrumentach, arbuz i papaja z motywami muzycznymi oraz tytułowy bukiet kwiatów tańczący w rytm muzyki.

Po ekspozycji prac zespołowych wszyscy udali się na śniadanie a następnie zaczęły się przygotowania do konkurencji Live Carving. W tym roku tematem pracy była Kompozycja Kwiatowa. Zawodnicy aby myśleć o najwyższych miejscach musieli zrezygnować ze sztucznych, niejadalnych elementów jak szklane naczynia, wazony, kamienie, piasek itp.

Grzegorz Gniech swą pracę zatytułował "Kwiaty w mojej głowie". Wyrzeźbione kwiaty umieścił w finezyjny sposób na wyrzeźbionej głowie. Całość prezentowała się oryginalnie i okazale. Paweł Sztenderski wykonał kompozycję "Bukiet kwiatów w koszu". Wszystkie wyrzeźbione elementy znalazły się w efektownym koszyku z arbuza.

Po trzygodzinnych zmaganiach jury udało się na obrady, a zawodnicy na ciepły posiłek. Po zakończeniu konkurencji na żywo było pewne że zawodnicy z Polski wysoko zawiesili porzeczkę.

  • Po szybkim rozpoznaniu byłem pewien że nasze prace znajdą się w pierwszej piątce! Końcową klasyfikację ciężko było szacować. Wiadomo, że mury zazwyczaj sprzyjają gospodarzom. Myślałem, że tak będzie również i tym razem - mówi Paweł Sztenderski, Mistrz Polski w Carvingu.

  • Daliśmy z siebie wszystko. Zmęczenie również odcisnęło piętno na naszych pracach ale jestem zadowolony. Plan wykonany teraz już czekamy spokojnie na wyniki - mówi Grzegorz Gniech, brązowy medalista Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA.

Jury oceniało pracę pod wieloma aspektami. Liczyły sie czystość cięć, pewność ręki i ilość użytych motywów oraz surowców. Prace, w których zawodnicy samodzielnie wykonali stendy czy elementy w których umieścili kwiaty, były punktowane wyżej.

  • Całość oczywiście była również sprawdzana i punktowana pod kątem połączenia i spójności całej pracy i wszystkich elementów no i oczywiście pod uwagę brany był aspekt oryginalności - relacjonuje Paweł Sztenderski.d.

Jak co roku na Mistrzostwa Czech zjechała się liczna grupa zawodników, która szczelnie wypełniła salę kongresową w Centrum Aldis.

Występ polskiej drużyny CARVING-ART został nagrodzony pięcioma złotymi medalami. Każdy członek drużyny otrzymał złoty medal za pracę zespołową. Dodatkowo Grzegorz Gniech oraz Paweł Sztenderski otrzymali złote medale za prace wykonane podczas konkurencji na żywo. Po podsumowaniu wszystkich punktów najlepszym ze wszystkich zawodników okazał się Paweł Sztenderski!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...